Maskers (deel 2)

Vietnam, lijst van acties per COVID risicogroep 

Op 9 februari schreef ik deel 1 van deze blogpost. Het waait wel over, dacht ik toen. Wel, daar wachten we nog steeds op hier in Vietnam.
Tot vorige week was het aantal besmettingen in Vietnam redelijk stabiel. Met België vergeleken was een totaal van 16 besmettingen een peulschil. Het waren stuk voor stuk mensen die zeer snel geïdentificeerd werden en afgezonderd. En toch nam Vietnam serieuze maatregelen. De scholen gingen na de Tet vakantie (het nieuwjaar volgens de maankalender), nu ruim vijf weken geleden, niet open. Dorpen met een besmette inwoner, werden in quarantaine geplaatst. Passagiers uit China, Hong Kong en later uit Korea en Italië werden een visum en toegang geweigerd. Bij openbare gebouwen verschenen veiligheidsmensen die je dwongen een mondmasker te dragen en je handen te met handgel te ontsmetten.
En toen veranderde het aantal besmettingen.
Tijdens het voorbije weekend werd bekend dat er op een vlucht van Londen naar Hanoi een besmette passagier zat. Het virus heeft niet stilgezeten op die vlucht. Verschillende mensen zijn besmet geraakt. Maar voor dat bekend was, hadden ze al met een heleboel andere mensen contact gehad. Er zijn ook niet-Vietnamezen bij. Toeristen ook. Die reisden dus al het hele land door. Reden tot bezorgdheid, al begint het hier op paniek te lijken. Met privacy wordt hier niet zoveel rekening gehouden. De passagierslijst van de vlucht is online te vinden.
We krijgen al weken geen toestemming voor veel van onze activiteiten. De ene provincie die ons verwelkomde voor een training deze week, belde ons deze ochtend met de vraag of we misschien beter niet zouden komen, buitenlanders en zo. En dan nog eens twee besmettingen in Da Nang….
Je voelt de spanning in de lucht hangen. De overheid blijft communiceren via sms-jes en andere kanalen. Wat je moet doen en welke vorm van quarantaine er voor jou is, hangt af van welke categorie “risico” je bent: contact met besmette mensen, of contact met mensen die contact hebben met besmette mensen, of contact met mensen die contact hebben met mensen die contact hebben met besmette mensen, enzovoort.
Sommige collega’s willen eigenlijk dat het kantoor sluit, maar daar is op dit moment geen enkele reden voor. Mensen gaan aan het hamsteren. Zakken vol rijst en, ja, ook toiletpapier worden massaal ingeslagen. De scholen zouden na 15 maart weer opengaan, maar dat zal na deze nieuwe besmettingen wel van de baan zijn. Kinderen gaan nu al bijna 6 weken niet naar school. Ouders zitten met de handen in het haar. Hoe regel je opvang voor zo een lange periode? Zitten hun kinderen op een goede (lees: dure) school, dan krijgen ze afstandsonderwijs. Maar de meeste overheidsscholen voorzien niet in alternatieve activiteiten. Het virus slaat de zwaksten het hardst, rechtstreeks of onrechtstreeks.
Er hangt hier een rare sfeer. Ik zorg tegenwoordig dat ik altijd een mondkapje bij me heb. Niet omdat ik geloof dat het me zal beschermen, maar omdat de druk er een te dragen op sommige plaatsen zo groot is dat je het gewoon doet. Ik ben een buitenlander, beter niet om de verkeerde reden opvallen dus.

Reacties

  1. De sfeer is hier op enkele dagen tijd inderdaad helemaal gekeerd...

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Buchara, baden in het verleden

Klaver

Over nummerplaten en emissies