Witloof
For the English version, click here.
“Rara, wat ik
vond in Go Green?”, stuur ik naar een Belgische collega in Rwanda. Daarbij komt
de foto die ook hierboven staat. Go Green is de winkel waar ik bijna al mijn groenten
en fruit koop.
Toen ik hier pas
was, ging ik gewoon naar de markt, zoals ik het ook in Vietnam deed. Maar dat
duurde niet lang. De markt hier vlakbij is klein en een beetje vies. De
producten ook niet zo goed van kwaliteit. Dan maar naar Kimironko markt. Een
erg grote markt, waar ook toeristen graag komen. Ik werd er aangeklampt en
gevolgd. Mijn tas bijna uit mijn hand gerukt zodat ik die niet zelf moest
dragen. Aangezien ik geen idee had van gangbare prijzen, kon ik niet goed
afdingen, werd erop gelegd waar ik bijstond. Op weg naar huis dacht ik: niet
weer.
Supermarkten zijn
niet echt een alternatief. De meeste supermarkten hier hebben een heel beperkte
versafdeling. Tomaten, uien, aardappelen, wortels papaya’s en bananen. Maar niet veel
meer.
Go Green dus. Lekker
gemakkelijk: niet zo ver, alles samen, een vaste prijs waarover je niet moet
onderhandelen, een kasticket dat duidelijk is en betalen met cash, momo of
kaart.
En daar vond ik
gisteren witloof.
Ik heb tijdens
mijn jaren in het buitenland al regelmatig zelf witloof geteeld. Voor wie een
beetje tuinier is, een aanrader. Van zaadje tot chicoreiwortel. Die dan oogsten
en weer planten in een donkere bak. Als je dat witte goud ziet verschijnen,
afsnijdt en in je handen houdt, maakt de verwondering over dat hele proces je
instant blij. Maar ik heb geen witloof meer gezaaid. Het hele proces duurt
maanden en die tijd heb ik hier niet meer.
Ik ben blij
verrast met de paar stronkjes die ik in Go Green zie liggen.
Mijn Belgische
ogen zien de bruine randjes aan de buitenste blaadjes, de groene uiteinden waar
het loof licht zag, de iets uitgerekte vorm die aangeeft dat het te laat werd
geoogst. Maar mijn Belgische smaak zegt: Witloof! Gratin! Kopen dus en
klaarmaken.
Reacties
Een reactie posten