Herinner

(visual graphic from https://www.kwibuka.rw)

 Find the English version here.

Goede Vrijdag is voor christenen wereldwijd een dag van stilte, de dag waarop de dood van Christus wordt herdacht. Goede vrijdag viel dit jaar op 7 april. Hier in Rwanda is 7 april een dag die in het collectieve geheugen gegrift staat. Het is de dag waarop de genocide tegen de Tutsi begon, 29 jaar geleden intussen.

In 1994 vond hier een meedogenloze slachting plaats. De directe aanleiding was het neerschieten van het vliegtuig waarin de toenmalige president van vredesbesprekingen terugkwam. De brokstukken van het vliegtuig kwamen in de tuin van de presidentiele villa terecht.

De oorzaak was echter veel complexer en had zijn wortels in jarenlange misstanden, aanvallen, discriminatie, ballingschap, slecht bestuur zowel voor als na de koloniale periode. Op 8 april werden er 10 Belgische para’s vermoord. Belgie besloot zijn troepen uit de vredesmacht -die hier al was- terug te trekken, waardoor de UN vredesmissie nog meer vleugellam werd dan voorheen. Het zette de deur wagenwijd open voor een nooit geziene en zeer goed geplande slachtpartij die drie maand zou duren.

De genocide tegen de Tutsi wordt elk jaar herdacht, al 29 jaar lang. Aan de meeste instellingen en zaken hangen spandoeken met “Kwibuka 29”. Die blijven hangen tot in juli, de volle drie maand van de genocide.

De eerste week, is een week van stilte en ingetogenheid. Alle vlaggen hangen halfstok. Er vinden heel wat herdenkingsmomenten plaats, maar tegelijkertijd wordt er gevraagd geen andere massa-evenementen te organiseren. Er is een richtlijn rond (Kwibuka.rw). Er mag geen muziek gespeeld worden in winkels, bars, haarsalons, etc. Er vinden geen sportwedstrijden plaats. Er zijn geen huwelijksfeesten. Internationale voetbalwedstrijden worden niet geprojecteerd voor grote groepen. Er zijn geen concerten, filmvertoningen etc.

Het is een stille week.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Termieten

Stof

Binnendringer