Fietsen

(find the English version here)

Het was een klein berichtje op de website van Sporza
. Rein Taaramäe, een Estse renner bij Intermarché, was op hoogtestage in Rwanda. Hij bereidde zich hier voor op de Ronde van Italië.
Daarvoor wisselde hij ook eens van fiets. Een lokale fiets. In het filmpje kan je zien hoe hij een sprintje trekt met de andere fietser, die voor de gelegenheid de fiets van Rein gebruikt. Rein houdt het al gauw voor bekeken, hij verliest met glans.

Als je het filmpje pauzeert, kan je de geleende fiets beter bekijken. Ja, die heeft versnellingen. Maar ook een extra constructie. Er is een soort verlengde bagagedrager gecreëerd met een kussentje op. Inderdaad, het is een fietstaxi. De bestuurder kan twee tot zelfs drie mensen achterop meenemen. In een land vol heuvels is dat zwaar werk, erg zwaar werk. Wielrenner Rein moet het ook zonder passagiers afleggen van de taxifietser. Wie heeft hier de beste benen? Het filmpje relativeert het concept topsport.

De taxifiets in het filmpje heeft versnellingen, maar de meeste fietsen die hier voor mensen- en goederentransport gebruikt worden, zijn van die hele zware, ijzeren rossen zonder enige verfijning. Een helling opklimmen is vaak een onmogelijke zaak. Dus, ofwel neemt de fietser de fiets met lading dan bij de hand en duwt die de berg op, of de fietser lift mee met een ander voertuig. Het is kwestie van je bij het begin van de helling vast te klampen aan de achterkant van een vrachtwagen. Dat is uiteraard niet zonder gevaar. Eens boven, fietsen ze de vrachtwagen los voorbij.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Termieten

Stof

Binnendringer