Sophia




English version

Als je in een auto onderweg bent in Rwanda, en iemand in de auto zegt “Sophia”, zal de chauffeur meteen op de rem gaan staan. Sophia is de naam die ze hier gebruiken voor de honderden snelheidscamera’s op de wegen, overal in het land.

De oorspronkelijke Sophia is een mensachtige robot die in HongKong werd gebouwd. Het is een van de eerste robots die door artificiële intelligentie een bijna “menselijke” indruk maken. Je kan met haar praten, ze reageert correct, gebruikt handgebaren en gezichtsuitdrukkingen. Sophia bezocht Rwanda in 2019 tijdens een congres rond de transformatie van Afrika. Ze maakte een blijvende indruk in een land dat zich graag het Singapore van Afrika noemt. In de luchthaven staat een robot -ook met de naam Sophia- die er iets minder vrouwelijk, of zelfs menselijk uitziet. Die kan rond bewegen en de temperatuur van mensen in de vertrekhal meten, naar het schijnt. Ja, naar het schijnt, want ik zag de Sophia-robot nog niet in actie. Hij staat altijd netjes bij een muur of in een hoekje geparkeerd, aan het opladen.

Maar goed, alles wat op een robot lijkt, wordt hier dus Sophia genoemd. Ook de flitspalen waar menig chauffeur op vloekt. Ze zien er iets minder aantrekkelijk uit dan de oorspronkelijke Sophia. Het zijn grijs-zwart gestreepte zuilen. Ze stonden in het begin verkeerd afgesteld. Op een weg waar je maximum 60 mocht, werd je geflitst van zodra je over de 40 ging. Dat veroorzaakte een twitterstorm die door de president werd beslecht. Sindsdien zijn de instellingen aangepast.

Elke bestuurder is gewaarschuwd: waar je komt langs Rwandese wegen, kom je Sophia tegen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Termieten

Stof

Binnendringer