Lockdown 2.0

In Belgie stijgt het aantal dagelijkse besmettingen sinds twee weken pijlsnel en zijn er nu verstrengde maatregelen.

In Vietnam ging alles goed. Vorige week haalden we bijna de mijlpaal van 100 dagen zonder binnenlandse besmettingen. Bijna. Want vrijdag werd er een besmetting met corona vastgesteld bij een 57 jarige man uit Da Nang, alias patient 416. En toen nog 1. Tegen zondag waren er al 4 besmettingen vastgesteld en nu zijn het er al 22. Er werden meteen maatregelen afgekondigd. Da Nang gaat weer in lock down , al noemen ze dat hier niet zo. Iedereen moet thuisblijven; bars, karaoke tenten, restaurants zijn weer gesloten; je mag niet met meer dan 2 mensen samenkomen en je moet afstand houden. Niets nieuws, we kennen het al.

Maar toch zijn er wat verschillen.

Dit keer haalde Vietnam de buitenlandse pers met haar coronabeleid (zie ook hier). Wellicht komt dat vooral door de indrukwekkende evacuatie van 80.000 binnenlandse toeristen. Het is hier grote vakantie, net als in Belgie, en Da Nang is een populaire vakantiebestemming door de ligging aan zee en goede bereikbaarheid. Alle hotels werden ontruimd, alle toeristen op bussen, treinen en vliegtuigen gezet. Wellicht ronden ze die operatie in 4 dagen af. Daarna gaat de stad helemaal op slot. Sommige buurten, waar er een besmetting was, ook echt letterlijk.
Intussen gaat de contactopsporing verder. Van elke patiënt weten we waar die vandaan komt, wat haar/zijn job is, hoe die besmet is geraakt (de meesten zijn gelinkt aan 1 ziekenhuis) en waar die overal is geweest. Dat staat gewoon op de website van het Ministerie van volksgezondheid.

Behalve van patiënt 416. Dat blijft een mysterie. België kan wat leren van contactopsporing hier, al is die misschien niet echt volgens de Europese privacywetgeving.

Net voor de ontdekking van deze besmettingen werden er verschillende illegale Chinezen opgepakt. Dat was een schok voor de meeste mensen, want de grenzen zijn zogezegd potdicht. Er is een vermoeden dat deze mensen de besmetting het land zouden binnengebracht hebben, maar ja, wie een hond wil slaan, vindt licht een stok.


De overheid heeft in de 99 dagen zonder nieuwe inlandse gevallen ook niet stilgezeten. We kregen de voorbije dagen berichtjes waarin we aangemaand werden een nieuwe app te installeren: bluezone contact tracing app. Als je op je mobieltje bluetooth en gps aanzet kan je zo monitoren of je in de buurt bent geweest van besmette mensen. Ze noemen het een elektronisch mondmasker.

Benieuwd wat België doet de komende dagen…


Reacties

Populaire posts van deze blog

Termieten

Stof

Binnendringer