Drukke Witte Donderdag



Witte donderdag. Morgen is het Goede Vrijdag. Dat is hier een vrije dag. Misschien wel de belangrijkste feestdag van het land. Op Goede Vrijdag is alles dicht: musea, winkels, … Het land staat even totaal stil.
Het paasweekend is een echt familieweekend. Mensen reizen kriskras door het land om bij familie op bezoek te gaan. Daar komt nog eens bij dat de Zion Christian Church tijdens dit weekend een massabijeenkomst heeft in de provincie Limpopo. Tot 4 miljoen mensen trekken op bedevaart.
De wegen zitten dus vol en volgende week dinsdag zullen de trieste statistieken bekendgemaakt worden: hoeveel aanrijdingen waren er, hoeveel verkeersdoden vielen er, hoeveel gewonden zijn er? De dodentol van dit weekend ligt hoger dan in andere weekends. Dat komt niet alleen doordat er veel mensen onderweg zijn, maar ook omdat er excessief gedronken wordt. Klinieken en eerste hulpposten worden vanaf zaterdag overspoeld met mensen met alcoholintoxicatie en slachtoffers van vechtpartijen, mensen met kneuzingen, messteken en breuken.
Maar eerst is er dus Goede Vrijdag. Deze dag is hier belangrijker dan Pasen. Op Pasen zijn de winkels open, maar niet op Goede Vrijdag. Het lijkt wel of dit land meer houdt van het lijden dan van de verrijzenis. Zou dat de invloed van het Calvinisme kunnen zijn?
En op Witte Donderdag moet dit alles dus voorbereid worden. In de supermarkten kan je op de koppen lopen. Maar alle andere zaken en kantoren gaan vroeger dicht. Ik vind dit nog steeds een raar gebruik. Het lange weekend begint op 3 april, maar op 2 april wordt als het waren een “light” vrije dag genomen. Mensen die voor de overheid werken krijgen meestal op donderdag te horen dat ze om 10:00 naar huis mogen. En dat moet je hen geen twee keer zeggen. Zo ging het ook vandaag in het gebouw waar VVOB haar kantoren heeft. Na 10:00 werd het muisstil.
Of toch niet. De bewakers van het gebouw begonnen toen psalmen en gospels te zingen en te dansen. En dat hielden ze vol tot wij na acht uur werken ook de deur achter ons dichttrokken.
Er werd hier vandaag niet alleen voor onze fysieke maar ook voor onze spirituele veiligheid gezorgd.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Termieten

Stof

Binnendringer