Spektakel in het parlement

Foto: epa (via De Standaard)

Vandaag is de dag waar heel Zuid-Afrika al een tijd naar uitkijkt. Vandaag wordt de State of the Nation gehouden. Er werd al de hele week gespeculeerd over de vraag of de parlementsleden van de partij Economic Freedom Fighters (EFF) de ceremonie zouden verstoren. Het feit dat de president al meer dan een jaar niet in het parlement is gekomen om vragen te beantwoorden, heeft veel wrevel gezaaid.
Tijd dus om de TV aan te zetten. Met veel ceremonieel, tromgeroffel, paarden, soldaten enzovoort werd de aankomst van de president aangekondigd. Een omgebouwd minbusje, een beetje zoals de pope mobiel, reed hem voor.
Onder luid applaus stapte hij het parlement binnen. Daar kondigde de parlementsvoorzitter de president aan. Maar voor die kon beginnen, vroeg een parlementslid het woord: “Madam speaker, onze gsms hebben geen signaal. Kunt u laten nagaan wie ons signaal blokkeert, want onze rechten i.v.m. informatieverstrekking zijn in het gedrang.” En dan de volgende: “Madam speaker, er is een probleem met water. We zitten hier al zo lang en hebben niets te drinken”. Toch een beetje onverwachts, deze interpellaties. Er zou aandacht aan gegeven worden, zei de voorzitter, de stilte keerde terug.
Toen begon de president. Maar wat hij zei verstond ik niet, want het geluid was uitgevallen. Toen het terugkwam, onderbrak een EFF parlementslid de president. Met een vraag “of de president van plan is het overheidsgeld dat werd gespendeerd aan zijn privĂ©woning terug te betalen (het gaat om meer dan €20 miljoen). Gaat u dat cash doen of via een overschrijving?” De voorzitter legde uit dat dit niet de plaats noch de tijd was om deze vraag te stellen. Maar toen nam de voorzitter van EFF, Julius Malema, het woord. Hij herhaalde de vraag en steeds meer EFF leden, allemaal gekleed in rode overallen, vielen hem bij. De voorzitter probeerde hen stil te krijgen, maar werd overschreeuwd. De voorzitter van de nationale vergadering van de provinciale parlementen probeerde haar collega te helpen. De EFF fractie werd gevraagd het halfrond te verlaten wegens het verstoren van het protocol. Maar dat deden ze niet. Uiteindelijk beslisten ze om de veiligheidsmensen de hele EFF fractie te laten verwijderen. De camera bleef gericht op de voorzitters. Als kijker kregen we niet te zien hoe de parlementsleden werden verwijderd, maar we hoorden wel het tumult.
Net toen de voorzitter de president weer wou aankondigen, vroeg de fractievoorzitter van de DA, de grootste oppositiepartij, het woord. Of de veiligheidsmensen die de EFF verwijderden leden van de politie waren of van de parlementaire veiligheidsdienst? Blijkbaar waren de mensen gewapend en als het inderdaad politiemensen waren, dan zou dat zou in strijd zijn met de grondwet en de regels van het departement. De voorzitter gaf geen afdoend antwoord. Dus vroeg de partijvoorzitter van DA meer uitleg. En toen die niet kwam, kondigden ze aan dat ze de kamer zouden verlaten. De voorzitter was het tegen die tijd zo zat, dat ze hen inderdaad uitnodigde dat te doen, maar waarschuwde hen dat ze niet door de voorzitter waren buiten gezet.
Voila, en toen kon president Zuma eindelijk zijn speech beginnen voor een parlement dat er een stuk leger uitzag.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Termieten

Stof

Binnendringer