De passie van Lady Grey



Sinds augustus2012 zing ik in een koor. Cantando@Bloem is geen kerkkoor, maar veel optredens zijn van religieuze aard.
Dit weekend waren we in Lady Grey. Dat is een klein dorpje in het noorden van de Oost Kaap, in de Maluti bergen, net ten zuiden van Lesotho. Het is iets meer dan 3 uur rijden van Bloemfontein. Al 12 jaar vindt hier tijdens het paasweekend een groots spektakel plaats: het Lady Grey Passiespel.
Vrijdag vertrokken we in alle vroegte om om 10u bij de laatste repetitie aanwezig te zijn. De buschauffeur deed het gelukkig rustig aan, want het paasweekend heeft niet zo een beste reputatie in het al dodelijke verkeer in Zuid-Afrika. Onderweg zien we de restanten van een auto die over de kop ging.
Na de laatste repetitie begint vrijdag om 14u de eerste vertoning. Bijbelse taferelen van het Oude en Nieuwe testament worden in beeld gebracht. Er is drama, maar ook dans, ballet, beeld en belichting en heel veel zang. Er is klassieke muziek en dans en meer modern. De cast bestaat uit een 160 tal mensen; leerlingen van de Lady Grey Arts Academy, mensen uit de gemeenschap zoals landbouwers, leraren, gepensioneerden, ... De muzikale director staat het ene moment het leerlingenkoor te dirigeren en het andere moment is ze de solist als wij Hear my prayer van Mendelsohn zingen.
De meeste scenes vinden plaats in de kerk die op een groot grasplein in het midden van het dorp staat. Maar er zijn ook scenes in de buitenlucht: de bergrede aan de rand van een klein meer, het verraad van Judas in de tuin van de school, de kruisiging (het gaat er heel waarheidsgetrouw aan toe) en de scene met het lege graf spelen dan weer op het kerkplein.
Het maakt echt indruk. De taferelen wisselen elkaar in een hoog tempo af en hoewel we van de plaats waar wij zitten niet alles goed kunnen zien, is het duidelijk dat dit heel professioneel is aangepakt. De costumering is verzorgd, de choreografie prachtig, de acteerprestaties indrukwekkend.
Wat me nog het aangenaamst verrast, is het feit dat de cast gemengd is. Het publiek is dat niet (lees: het is blank). De acteur die Jezus vertolkt is ook blank. Maar de Lady Grey School of Arts slaagt er duidelijk in veel zwarte leerlingen aan te trekken.
Tussen twee delen in het programma, klim ik op een heuvel om een mooier zicht op het dorp te hebben. Het werkt. Alsof het afgesproken is, komt de zon even door de wolken piepen. Ik draai me 180 graden. Daar, aan de andere kant van de heuvel, ligt de township. Rijen en rijen kleine huisjes met golfplaten daken. Veel van de acteurs wonen hier. Hopelijk helpt het passiespel om de berg tussen de twee woongebieden iets minder hoog te maken.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Termieten

Stof

Binnendringer