Mandela Day



Mandela gaf 67 jaar van zijn leven aan de strijd voor de rechten van de mens. Alle Zuid-Afrikanen worden uitgenodigd om op 18 juli 67 minute te werken voor de gemeenschap.
Ik ben op weg naar Refihlile Primary School in Botshabelo. Botshabelo, of “toevluchtsoord”, is een zwarte nederzetting opgericht tijdens apartheid, 45 km ten oosten van Bloemfontein. Het heeft van 1 miljoen inwoners, bijna allemaal Sesotho sprekend. Het is een arm gebied met enorme werkloosheid.
Refihlile Primary werd geselecteerd voor renovaties, onder andere omdat ondanks de nood aan herstellingen, de school goed onderhouden is. De renovaties warden uitgevoerd door studenten van de FET colleges waarmee wij samenwerken. De 4 Vrijstaatse colleges stuurden allemaal lesgevers en studenten om herstellingen aan dakgoten en daken te doen, sanitair te verbeteren, vloeren te leggen etc. Het past in het 67 minutenproject. De studenten zijn trots op wat ze deden. Het is tijd om te vieren. Een grote tent is opgetrokken op het stoffige schoolplein. Leerlingen lopen kriskras over het domein, hoewel het department duidelijke instructies gaf dat na het zingen van het Mandelaverjaardagslied de lessen moisten hervat worden.
Samen met iemand van het Chief directorate verschuif ik tafels, zet stoelen, gooi witte en oranje stofjes over de tafels. Het begint er feestelijk uit te zien. En dan komen de gasten.
Een eindeloze reeks speeches begint. En dan wordt het gerenoveerde schoolgebouw officieel geopend. We zingen het volkslied en het verjaardagslied voor Mandela.
Het publiek is voornamelijk vrouwelijk. De meeste moeders en grootmoeders hebben geen job en dit soort gebeurtenis is een welkome afwisseling. Enkele lokale koren luisteren het geheel op. Er wordt gedanst. De koude winterdag krijgt een warme gloed.
Bekijk de video op http://youtu.be/tiSdvbIZJAs

Reacties

Populaire posts van deze blog

Termieten

Stof

Binnendringer