Handen wassen

 

(English version)

Dat Boris Johnson feestjes bouwde terwijl de rest van de bevolking zich braaf aan de corona-maatregelen hield, is intussen een feit. Maar we herinneren ons wel allemaal een filmpje waarin Johnson demonstreerde hoe je je handen goed moest wassen. Terwijl hij er een vrolijk liedje bij zong, zagen we hoe dat handen wassen moest.

Dat is natuurlijk fijn als er stromend water is. Maar wat doe je als er geen of nauwelijks sanitaire voorzieningen zijn? Daar weten ze in Afrika wel raad op. Elk probleem krijgt hier een lokale oplossing op maat. Zoals een draagbare handwasser.

Je ziet ze hier in verschillende uitvoeringen. De een al wat geavanceerder dan de andere. Maar grofweg hebben ze allemaal minimaal een watervat, een opvang- of spoelbak en een soort metalen structuur waar de eerste twee op rusten. Het watervat kan een emmer zijn of een plastic benzineblik. Daar wordt onderin een kraantje op gemonteerd. De metalen structuur heeft een houder, wat lager, waar een bekken in past. Aan de zijkant is er ook een houdertje voor een flesje zeep. Dat kan zo een flesje met een pompje zijn zoals je in de supermarkt kan kopen. Of, gewoon een waterflesje met vloeibare zeep. In de dop is dan een gaatje gemaakt zodat je gedoseerd zeep kan nemen. In de basisuitvoering van dit wasbekken, zet je het kraantje open, je wast je handen. Klaar is kees. Af en toe maakt iemand de spoelbak leeg en vult de tank bij. Handig en makkelijk. In de luxueuzere versie is het kraantje via een hefboom verbonden met een pedaal. Je kan dus met je voet de kraan openen. En soms is ook het spoelbekken voorzien van een soort van afloop. Het afvalwater gaat dan in een andere ton.

Je ziet deze handwassers overal in het straatbeeld in Rwanda. Handig, maar hier is nog een gouden tip: altijd eerst checken of er nog water is in het watervat, vóór je zeep op je handen spuit….


Reacties

Populaire posts van deze blog

Termieten

Stof

Binnendringer